On a mission to clean rivers

Onze missie

River Cleanup is een wereldwijde netwerkorganisatie op missie om rivieren schoon te maken door mensen te onderwijzen, vervuiling te voorkomen en organisaties te transformeren.

Het probleem: plasticvervuiling

Elke dag belandt er 10 miljoen kg plastic in onze rivieren en natuur. Dit is schadelijk voor zeedieren, verstoort ecosystemen en vervuilt de wereldwijde watercyclus. Het plastic breekt af in micro- en nanoplastics die in de menselijke voedselketen terechtkomen en hormoonverstoring, onvruchtbaarheid en andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Onze oplossing: Het Clean River Model

Dankzij ons Clean River Model kunnen we nieuwe plasticvervuiling voorkomen en oude vervuiling opruimen. Het model integreert strategische en vroegtijdige interventies in de plastic levenscyclus: van bewustwording en vermindering van het gebruik van nieuw plastic, tot oplossingen voor een circulaire economie. Het richt zich op maximale impact, is makkelijk schaalbaar en open-source, én combineert technologie en menselijke gedragsverandering. 

 

Ons doel is om het Clean River Model tegen 2030 langs 100 rivieren uit te rollen en 1 000 plasticvrije rivieren te bereiken in 2050.

 

Ontdek het Clean River Model 
 

Onze aanpak

Mensen kracht geven

Lokale bewustmakingscampagnes wekken enthousiasme op en maken mensen bewust van het probleem, zodat ze hun gedrag kunnen veranderen en deel kunnen worden van de oplossing. Onze educatieve programma's activeren leerlingen en leerkrachten om ambassadeurs te worden in hun familie en omgeving. Lokale leiders worden aangemoedigd om verantwoordelijkheid op te nemen en verandering in hun gemeenschap te starten en bevorderen. 

Vervuiling voorkomen

We verminderen plastics voor eenmalig gebruik door duurzame alternatieven te promoten, projecten rond plasticreductie uit te werken, en kennis en ervaring te delen. We voorkomen dat plastic afval in de natuur belandt door toegankelijke verzamelsystemen (zoals EcoBins) in te zetten. Ondertussen wordt bestaande riviervervuiling verwijderd met opruimacties en technologie zoals afvalbarrières, en krijgen de opgehaalde materialen een nieuw leven. We kiezen en promoten oplossingen uit de circulaire economie. 

Verandering versnellen

We verzamelen gegevens, verschaffen inzichten en informeren autoriteiten over bronnen van riviervervuiling. Daarna stellen we aanpassingen op korte termijn voor, promoten  we structurele oplossingen en pleiten we voor beleidsverandering. Onze teams verduidelijken en controleren de naleving van relevante regelgeving, zoals het UN Global Plastic Treaty, en werken actief samen binnen een netwerk van gelijkgestemde organisaties, zowel non-profit als for-profit. 

Onze impact

  • 5680

    Evenementen

  • 266177

    warriors

  • 3574772

    opgehaalde kg

Kom in actie

Doe mee aan een Cleanup en wordt deel van positieve verandering. Meedoen is een makkelijke en leuke eerste stap op weg naar plasticvrije rivieren. Als je meer actie wilt, kun je je eigen Cleanup organiseren! We zullen je bij elke stap ondersteunen.

 

Doe mee of organiseer

Doneer

Met jouw steun kunnen we onze missie realiseren en rivieren plasticvrij maken! Je kunt doneren, een inzamelingsactie opstarten of River Cleanup opnemen in je testament. Je kan ook als bedrijf actie ondernemen. Wil jij toekomstige generaties een leven zonder plasticvervuiling geven? Help ons EcoBins te bouwen om plastic afval te verzamelen en financier impactvolle schoonmaakacties om plastic uit rivieren te verwijderen.

Doneer voor plasticvrije rivieren

The Source

Waarom zijn plasticvrije rivieren belangrijk voor jou? Wat je persoonlijke motivatie ook is, je kan vandaag in actie komen! We stellen een kleine en toegewijde groep van 5 tot 10 filantropen samen om onze organisatorische capaciteit te ondersteunen. Zo kunnen we evolueren van een startup naar een scale-up en onze ambitie van 1 000 plasticvrije rivieren in 2050 verwezenlijken. Door meerjarige steun toe te zeggen, stelt u ons in staat om te plannen voor de toekomst, waardoor efficiëntie en stabiliteit ontstaat. Je zult een van onze meest visionaire partners en meest uitgesproken helden zijn.

 

Ontdek The Source